Típus 1
Pektin készítmény, amely cukorral van standardizálva, alacsonyan észterifikált, magas kalciummal reagáltatva,
citrus héjából kivont tört fehér por.
Felhasználási terület:
alacsony cukortartalmú dzsemek (szárazanyag tartalom: 15-45%), joghurtok gyümölcskészítményei (szárazanyag tartalom: 15-50%)
és egyéb gyümölcsrendszerek (pl: gyümölcsös fagylalt öntetek)
Potenciális előnyök:
- Alacsony cukortartalmú dzsemek tökéletesen kenhető tulajdonsága.
- Viszkózus - tixotropikus (kocsonyás) - állagú joghurtok gyümölcskészítményeiben.
- Növeli a viszkozitást és a szinerézis kontrolt.
- Joghurt esetén javítja a szájérzetet.
Típus 2
Extra lassan kötő, cukorral standardizált, magasan észterifikált citruspektin.
Megjelenését tekintve a tört fehértől az aranyszínig.
Felhasználási terület:
Pektinzselék (szárazanyagtartalom 75-85%)
Magas szárazanyagtartalmú dzsemek (szárazanyagtartalom 65% -nál több)
Potenciális előnyök:
- Erős gélszerkezet.
- Tökéletes ízfelszabadítás.
- Extra hosszú kötési idő.